01.2013

εργαστήριο ηλεκτρονικής μουσικής σύνθεσης

O ιντερνετικός σταθμός Paranoise (http://www.paranoiseradio.com/) σε συνεργασία με την ομάδα Selfnode και τον χώρο συλλογικής έκφρασης Βιοτεχνία (Ορφανίδου 4, πρώτος όροφος, https://biotexnia.org/ ) διοργανώνει εργαστήριο ηλεκτρονικής μουσικής σύνθεσης με ελεύθερη είσοδο.

Σκοπός του εργαστηρίου, η συνάντηση ανθρώπων και η ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων πάνω στην παραγωγή ηλεκτρονικής μουσικής με εργαλείο το open source λογισμικό Supercollider.

Το Supercolliderείναι μία γλώσσα προγραμματισμού και ένα εργαλείο για σύνθεση του ήχου σε πραγματικό χρόνο για αλγοριθμική σύνθεση. Συνδιάζει σχεδόν όλες τις “πτυχές” του ηλεκτρονικού ήχου με τις δυνατότητες του αντικειμεστραφούς προγραμματισμού. Χρησιμοποιείται από μουσικούς, επιστήμονες και γενικότερα καλλιτέχνες που δουλεύουν με ήχο και διαδραστικές εφαρμογές. Το supercollider είναι δωρεάν και ανοικτού κώδικα (GPL) και τρέχει στις περισσότερες πλατφόρμες με μικρές διαφορές.

Στο workshop θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές δόμησης του ήχου στο περιβάλλον του SC (δημιουργία ενός απλού ή σύνθετου ήχου με γεννήτριες ή με samples και χειρισμός του ήχου με προγραμματισμό ή με συσκευές ελέγχου π.χ. midi) καθώς και ένας τρόπος για συγχρονισμό πολλών υπολογιστών μέσω o.s.c μηνυμάτων σε τοπικό δίκτυο.

Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους ασχολούνται με την παραγωγή μουσικής αλλά και για όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν να πειραματίζονται με την σύνθεση ήχων μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Το σεμινάριο ξεκινά την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στις 18:00, και στα sessions που θα ακολουθήσουν θα γίνει μια εισαγωγή στην αλγοριθμική σύνθεση μουσικής με σκοπό την παρουσίαση του μουσικού αποτελέσματος στο τέλος του σεμιναρίου, το οποίο υπολογίζεται σε ένα μήνα από την έναρξη (4 με 5 συναντήσεις) και θα συνοδευτεί με live electronics και DJsets (more TBA)

Το μόνο που πρέπει να έχετε μαζί σας είναι ένα laptop και διάθεση για δημιουγία (Προαιρετικά, audio interfaces και midi controllers μπορεί να φανούν χρήσιμα).

Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν κάποια εμπειρία στον προγραμματισμό. Θα ήταν καλό να υπάρχει μια εμπειρία στη σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής με οποιοδήποτε άλλο software ή hardware (η εξοικίωση με έννοιες όπως oscillators, samples, lfo, sequencer κτλ θα βοηθήσει).

Πρώτη συνάντηση λοιπόν, Πέμπτη 10 Ιανουάριου στις 18:00 στην Βιοτεχνία. Ορφανίδου 4, Πρώτος Όροφος.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s